Lente het 1e seizoen

Maart roert zijn staart, April doet wat hij wil en we voelen, horen en ruiken de lente.

Ik als tuinder krijg nu echt de tuinkriebels. Ik wil beginnen met het (voor)zaaien van groenten en bloemen, maar maart roert zijn staart. Dat betekent dat de winter nog niet voorbij is en we nog geduld moeten hebben. Hoewel de lente zich aankondigt kan het nog vriezen en nog sneeuw vallen. Dat geldt ook voor de maand april. Niet voor niets zegt men April doet wat hij wil. Dit betekent dat het weer onvoorspelbaar is.

Eind maart ga ik met een groep jonge tuinders op de Toekomsttuin aan de slag. De bedden zijn voor een deel voorzien van compost en organische mest, maar voor de jonge tuinders is er al genoeg te doen. De paden mogen onkruidvrij gemaakt worden, dit betekent schoffelen en soms gebruiken we zelf de schep om zuring en gras te steken.

Nu kan er spinazie gezaaid worden. Om de grond iets warmer te houden, dekken we het spinaziebed af met een vliesdeken. Er kunnen bosuitjes geplant worden en er kan veel voor gezaaid worden. Dit jaar gaan we ook weer paprika’s in de tunnelkas zetten, maar die mogen eerste liefdevol thuis worden opgekweekt in kweekbakjes. Afgelopen jaar hebben de tuinders tot september van hun zelfgekweekte paprika’s kunnen snoepen. Ook sla zaaien we voor zodat het kleine slaplantje de grond ingaat als de aarde meer is opgewarmd.

In april kunnen de aardappels de grond in. Als het daarna lang droog blijft, moeten we gaan gieten, want om goed te groeien, heeft de aardappel water nodig. De wortels en de pastinaak worden gezaaid, net als de rode bietjes. Voor het eerst worden er kapucijners geplant omdat de tuinjuf verse kapucijners zo lekker vindt en dit graag aan de jonge tuinders wil laten proeven. Hiervoor mogen er palen in de grond waar er gaas tussen wordt gespannen, want kapucijners willen graag kunnen klimmen.

Als het mei is, wordt het aardbeienbed netjes gemaakt en gaat er stro tussen de plantjes.

Er kan na zes weken spinazie geoogst worden, misschien zijn de eerste kroppen sla en kan daar al een bosuitje bij gegeten worden. In mei kan er heel veel de grond in. Na de ijsheiligen is het gevaar voor nachtvorst voorbij. In mei kunnen de jassen misschien wel uit en kunnen we limonade drinken in de zon.

In dit eerste seizoen lijkt er nog niet veel te zien, maar vergis je niet in mei zit er van alles in de grond en groeien onze bietjes, wortels, bonen, aardbeien.

© 2019-2020 De Toekomsttuin